🥒 OKURKA 🥒

Popis: Okurka setá je teplomilná zelenina pocházející z oblasti Indie. Podle způsobu zpracování rozlišujeme okurky salátovky a nakládačky. Pěstují se v mnoha odrůdách, vzájemně se liší svým tvarem, velikostí plodů a také rozdílnými stanovištními podmínkami. Existují okurky vhodné do skleníků, pařenišť, na pole i na zahrady.
Výška: 0,2-0,3 m
Tvar: poléhavý, rozvětvený, plazivý
List: jehlicovitý, dlouze obvejčitý, složený, lesklý, opadavý, křižmostojný
Barva listu: zelená
Květ: Okurky vytváří 2 až 4 centimetry velké, sytě žluté květy. Jsou jednopohlavní, přičemž samčí vyrůstají jednotlivě nebo po dvou, samičí někdy také jednotlivě, častěji však v chudokvětých svazečcích.
Barva květu: žlutá/zlatá
Plod: bobule
Nároky na půdu: humózní, lehká, hlinitá, výživná
Nároky na půdu: pH: zásadité
Nároky na světlo: polostín
Nároky na vlhkost: střední
Atraktivita: plod, sklizeň
Použití: Okurky se konzumují syrové nebo se tepelně upravují. Oblíbené jsou jako salát nebo ve sladkokyselém nálevu. Obsahují množství draslíku, takže dokáží odvodňovat organizmus. Protože jsou nízkoenergetické, doporučují je odborníci při léčbě obezity.
Ostatní: Okurky se konzumují v neúplné zralosti, když jsou ještě zelené. Plně vyzrálé mají žluté zabarvení a chutnají už hořce a trpce.
Kvetení: červen až srpen
okurka

Navigace

Obsah Popis Okurky

Zdroje

Wikipedia