Kumquat

Kumquat (lat. Fortunella), též nagami nebo počeštěně kumkvat je citrusům příbuzné ovoce připomínající miniaturní pomeranče. Tento polodlouhý trpasličí pomeranč patří mezi nejmenší citrusové plody, neboť je jen 2-4 cm dlouhý. Plody, dužina i slupka, jsou oranžové a jedlé. Pochází z Východní Asie a Jižní Číny, kde jsou známy již od 12. století. Pěstují se na stálezeleném keři nebo na malém, 3 metry vysokém stromku.

Protože mají plody výrazné aroma, nejčastěji se používá při pečení masa (v takovém případě se půlí nebo čtvrtí). Ale může se jíst i čerstvý – na rozdíl od pomerančů se jí i se sladkou slupkou. Stačí ho oprat a odstranit stopku. Vcelku jsou plody často používány také k ozdobě koktejlů a jiných nápojů.

Kumquat je ale mírně nahořklý, což způsobuje nelibost některých ochutnavačů.

Hojně se také pěstuje na řeckém ostrově Korfu (Kerkyra), kde se z něj vyrábí stejnojmenný tradiční alkoholický likér.