Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů. Výsledný produkt je známý jako „čokoláda“ (intenzivně ochucená hořká potravina – to je definice čokolády v mnoha slovnících). Tento produkt je definován v mnoha zemích jako kakao. V americkém čokoládovém průmyslu je kakao definováno jako sušina kakaových zrn, kakaové máslo je definováno jako tuková složka, a čokoláda je kombinací sušiny a tuku. Tato směs je obvykle oslazena cukrem a jinými přísadami a zpracována do čokoládových tabulek (jejichž jádro se též označuje jako čokoláda), nebo do nápoje (zvaného kakao nebo horká čokoláda).
Existují tři typy kakaových zrn užívaných v čokoládách. Nejvíce ceněná, vzácná a drahá jsou zrna Criollo z mayské oblasti (Mexiko a Střední Amerika). Tato zrna jsou méně hořká a aromatičtější než ostatní. Dělá se z nich jen asi 10 % čokolády. Kakaová zrna v 80 % čokolády jsou typu Forastero. Stromy Forastero jsou značně robustnější než stromy Criollo a kakaová zrna z nich jsou levnější. Trinitario, hybrid zrn Criollo a Forastero, se používá asi v 10 % čokolády.
Do prodeje přichází čokoláda ponejvíce ve formě tabulek nebo jiných geometrických tvarů, často bývá též tvarována do malých figurek (obvykle zvířat, lidí nebo rostlin). Mnohdy se tyto tvary přímo vztahují k určitým svátkům, jako např. velikonoční zajíci nebo vejce, případně vánoční či mikulášské figurky anebo tvary vhodné pro den svatého Valentina. Dalším populárním tvarem jsou tzv. čokoládové „pusy“.
![]() | ![]() |
Ukazatel | Jednotka | Hodnota v roce | Rozdíl 2011 2012 | Index v % 2011/2012 | |
2011 | 2012 | ||||
Průměrný stav pracov. | Osoby | 44 | 60 | 16 | 134,4 |
z toho ženy | Osoby | 14 | 30 | 16 | 87,5 |
z toho muži | Osoby | 50 | 70 | 20 | 160 |
Tržby | tis. kč | 118800 | 170000 | 51200 | 143 |
Plánované tržby | tis.kč | 120000 | 160000 | 40000 | 133,3 |
Náklady | tis. kč | 90000 | 120000 | 30000 | 133 |
mzdové náklady | tis. kč | 19000 | 27000 | 8000 | 142 |
A: B: C:
dělitel
Zadejte číslo: